Сад та город

Король редис: кращі сорти та правила вибору (3 перевірених сорти редиски)

Редис – один з тих коренів, які завдяки старанням селекціонерів, стали постійними мешканцями городів та теплиць. Всесезонність посіву і цілорічний урожай при правильному догляді, дає можливість збирати редиску, практично безперервно і радувати родину улюбленими свіжими салатами. Мені багато разів доводилося пробувати найрізноманітніші сорти цієї рослини, але далеко не кожен з них виправдовував очікування, як за термінами дозрівання, так і за якістю самих коренеплодів.

Саме тому мені хочеться поділитися найкращими представниками цього виду коренеплодів. Кожен з них має щільну структуру, соковиту м’якоть і пікантний смак. Більше того, практично всі описані нижче види, можна вирощувати круглий рік.

Як правильно вибрати сорт редису

Є певні, так би мовити, стандартні правила, на які орієнтується кожен дачник при посіві насіння редиски. Це, і клімат, і склад грунту, і умови догляду за паростками. Але все починається з грамотного вибору посівного матеріалу. Щоб обрати якісний і виправдовує очікування продукт, потрібно спиратися на такі фактори, як:

  1. Смакові якості. Вам, як споживачеві з індивідуальними вподобаннями, слід звертати увагу на опис сорту та його смакових особливостей. Гіркота, соковитість, гострота і щільність – можуть поєднуватися в одному вигляді редиски або бути родзинкою конкретних сортів окремо.
  2. Форма рослини. Редис буває довгий, круглий і циліндричний.
  3. Розмір коренеплодів. Часто ми вибираємо сорти більш дрібного розміру, в надії, що щільність м’якоті буде вище. Але навіть великий редис, при правильному догляді, обов’язково задовольнить всі очікування дачника.
  4. Ступінь врожайності. Рекомендую вибирати сорти із середньою врожайністю, так як рослина дає більш якісний результат у вигляді здорових, добре сформованих і соковитих коренеплодів.

Ще одним важливим нюансом при виборі сорту, є стійкість до шкідників та фіто-недугам. До таких можна віднести практично всі гібридні види редиски, які не схильні до цвітушності.

Перевірені сорти редиски

Всі існуючі сорти цієї рослини можна умовно поділити на ранньостиглі, середньостиглі та пізні. Кожен з них може бути вирощений, як у відкритому грунті при належних кліматичних умовах або в умовах парника.

“Глориет F1”

Дозріває протягом 25-28 днів (ранньостиглий сорт). Це круглий, яскраво червоний коренеплід сніжною і дуже соковитою білою м’якоттю. Цей сорт хороший тим, що щільність зрілого редиски завжди висока і вкрай рідко можна виявити коренеплоди з порожнечами. Такий продукт довго зберігає свої якісні характеристики і смак.

“Селеста F1”

Термін дозрівання варіюється в межах 30-ти днів (середньостиглий сорт). За своїми характеристиками дуже нагадує попередній сорт, але відрізняється більшими коренеплодами і гоструватим смаком. “Селеста” стійка до багатьох фіто-недугам і володіє високою схожістю. Плоди рівні, однакові за розміром і масою, і володіють яскравим, маслянисто-червоним забарвленням.

“Зеніт”

Дозріває через 40-45 днів (пізній сорт) після появи сходів. Кущ має великі розміри, а самі коренеплоди виростають до 10-12 см в довжину і до 4-х см в діаметрі. Колір зрілого редиски темно-малиновий з білим хрусткою м’якоттю всередині. Смак гострий, насичений. Відмінною особливістю цього сорту є високий вміст у ньому вітаміну С. Продукт добре зберігається і не втрачає своїх якісних властивостей. Рекомендую збирати коренеплоди цього виду рано вранці, так вони будуть володіти більшою лежкістю і не піддатися структурним змінам м’якоті.