Король редис: кращі сорти та правила вибору (3 перевірених сорти редиски)
Редис – один з тих коренів, які завдяки старанням селекціонерів, стали постійними мешканцями городів та теплиць. Всесезонність посіву і цілорічний урожай при правильному догляді, дає можливість збирати редиску, практично безперервно і радувати родину улюбленими свіжими салатами. Мені багато разів доводилося пробувати найрізноманітніші сорти цієї рослини, але далеко не кожен з них виправдовував очікування, як за термінами дозрівання, так і за якістю самих коренеплодів.
Саме тому мені хочеться поділитися найкращими представниками цього виду коренеплодів. Кожен з них має щільну структуру, соковиту м’якоть і пікантний смак. Більше того, практично всі описані нижче види, можна вирощувати круглий рік.
Як правильно вибрати сорт редису
Є певні, так би мовити, стандартні правила, на які орієнтується кожен дачник при посіві насіння редиски. Це, і клімат, і склад грунту, і умови догляду за паростками. Але все починається з грамотного вибору посівного матеріалу. Щоб обрати якісний і виправдовує очікування продукт, потрібно спиратися на такі фактори, як:
- Смакові якості. Вам, як споживачеві з індивідуальними вподобаннями, слід звертати увагу на опис сорту та його смакових особливостей. Гіркота, соковитість, гострота і щільність – можуть поєднуватися в одному вигляді редиски або бути родзинкою конкретних сортів окремо.
- Форма рослини. Редис буває довгий, круглий і циліндричний.
- Розмір коренеплодів. Часто ми вибираємо сорти більш дрібного розміру, в надії, що щільність м’якоті буде вище. Але навіть великий редис, при правильному догляді, обов’язково задовольнить всі очікування дачника.
- Ступінь врожайності. Рекомендую вибирати сорти із середньою врожайністю, так як рослина дає більш якісний результат у вигляді здорових, добре сформованих і соковитих коренеплодів.
Ще одним важливим нюансом при виборі сорту, є стійкість до шкідників та фіто-недугам. До таких можна віднести практично всі гібридні види редиски, які не схильні до цвітушності.
Перевірені сорти редиски
Всі існуючі сорти цієї рослини можна умовно поділити на ранньостиглі, середньостиглі та пізні. Кожен з них може бути вирощений, як у відкритому грунті при належних кліматичних умовах або в умовах парника.
“Глориет F1”
Дозріває протягом 25-28 днів (ранньостиглий сорт). Це круглий, яскраво червоний коренеплід сніжною і дуже соковитою білою м’якоттю. Цей сорт хороший тим, що щільність зрілого редиски завжди висока і вкрай рідко можна виявити коренеплоди з порожнечами. Такий продукт довго зберігає свої якісні характеристики і смак.
“Селеста F1”
Термін дозрівання варіюється в межах 30-ти днів (середньостиглий сорт). За своїми характеристиками дуже нагадує попередній сорт, але відрізняється більшими коренеплодами і гоструватим смаком. “Селеста” стійка до багатьох фіто-недугам і володіє високою схожістю. Плоди рівні, однакові за розміром і масою, і володіють яскравим, маслянисто-червоним забарвленням.
“Зеніт”
Дозріває через 40-45 днів (пізній сорт) після появи сходів. Кущ має великі розміри, а самі коренеплоди виростають до 10-12 см в довжину і до 4-х см в діаметрі. Колір зрілого редиски темно-малиновий з білим хрусткою м’якоттю всередині. Смак гострий, насичений. Відмінною особливістю цього сорту є високий вміст у ньому вітаміну С. Продукт добре зберігається і не втрачає своїх якісних властивостей. Рекомендую збирати коренеплоди цього виду рано вранці, так вони будуть володіти більшою лежкістю і не піддатися структурним змінам м’якоті.